I = U / R
Intr-un conductor intensitatea curentului electric (I) este direct proportionala cu tensiunea aplicata (U) si invers proportionala cu rezistenta a conductorului (R). (Legea lui Ohm)
Principiul inertiei
Un corp isi pastreaza starea de miscare rectilinie uniforma sau de repaus atata timp cat asupra sa nu actioneaza nicio forta din exterior. (Principiile mecanicii)
Principiul fundamental al mecanicii
F = m * a
Vectorul acceleratie al unui corp este direct proportional cu vectorul forta aplicat corpului si invers proportional cu masa corpului. (Principiile mecanicii)
Principiul actiunilor si reactiunii
Daca un corp actioneaza asupra altui corp cu o forta (numita actiune), atunci cel de-al doilea corp reactioneaza asupra primului cu o forta egala si de sens contrar (numita reactiune). (Principiile mecanicii)
Principiul suprapunerii fortelor
Daca asupra unui corp actioneaza simultan mai multe forte fiecare forta imprima corpului propria sa acceleratie, independent de actiunea celorlalte, acceleratia rezultanta fiind suma vectoriala a acceleratiilor fiecareia dintre forte. (Principiile mecanicii)
Principiul 0 al termodinamicii
Daca doua sisteme termodinamice sunt in echilibru termic cu un al treilea, atunci sunt in echilibru termic si intre ele. (Principiile termodinamicii)
Principiul I al termodinamicii
Variatia energiei interne a unui sistem este suma algebrica a caldurii si lucrului mecanic transferate între sistem si mediul sau.
(Prima lege a termodinamicii arata ca energia poate fi transformata dintr-o forma în alta, dar niciodata creata sau distrusa. Astfel, când o schimbare de orice fel are loc într-un sistem închis, are loc o crestere sau o scadere a energiei interne, caldura este emisa sau absorbita si este efectuat un lucru mecanic.) (Principiile termodinamicii)
Principiul al II-lea al termodinamicii (formularea Clausius)
Este imposibil sa se transfere caldura de la un corp la unul mai cald, fara a utiliza lucru mecanic. (Principiile termodinamicii)
Principiul al II-lea al termodinamicii (formularea Plank)
Este imposibila obtinerea lucrului mecanic printr-un proces ciclic monoterm. (Principiile termodinamicii)
Primul principiu al calorimetriei
Daca mai multe corpuri cu temperaturi initiale diferite interactioneaza termic, dupa un timp suficient de lung, ajung toate la aceeasi temperatura. (Principiile calorimetriei)
Al doilea principiu al calorimetriei
Suma algebrica a cantitatilor de caldura tranferate între corpurile aflate în interactiune termica este nula. (Principiile calorimetriei)
Toate corpurile sunt alcatuite din particule minuscule numite molecule, care sunt in continua miscare dezordonata numiata agitatie termica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu